12-07-07

 Mijn gedacht over Gert Steegmans

For what it’s worth. Gisteren won Gert Steegmans de ‘Belgische’ koninginnerit in Gent, voor kopman Tom Boonen. Kon hij winnen, mocht hij winnen, waarom won hij eigenlijk?

 

Hier enkele scenario’s waaronder Steegmans had mogen winnen:

 

1.      Boonen had reeds in 2007 Parijs-Roubaix en de Ronde gewonnen, en had duidelijk de benen en vooral de moral om meerdere tourritten te winnen

Niet echt: Boonen heeft een off-jaar, en wij vergeven het hem met plezier. Zelfs in een zogenaamd ‘off-jaar’ steekt hij boven alle andere Belgen uit, en in zowat elke koers is hij een favoriet die zich laat zien, en de enige die de favorietenrol aanvaardt.

 

2.      Dankzij Steegmans heeft Boonen een aantal belangrijke koersen gewonnen, en dit is een verdiend cadeau’tje terug.

Niet echt: ik heb Steegmans niet gezien in geen enkele van de klassiekers, niet in de Ronde, niet in Proubaix, en zelfs niet in semi-klassiekers als het Volk of E3 prijs. Ok, hij heeft Boonen geholpen voor Brussel-Kuurne-Brussel, maar wat betekent dat nu, een derderangsklassieker. En Boonen heeft hem in Parijs Nice (meen ik) daarvoor al eens willen bedanken, maar Steegmans had de benen niet. Dus het hele seizoen heeft de zogenaamde ‘meesterknecht’ maar weinig meesterlijk geknecht. In Canterbury fietste Steegmans meer in de weg dan iets anders.

 

3.      Steegmans draagt reeds het ganse seizoen het gewicht van de ploeg.

Niet echt. Iedereen heeft aanpassingsmoeilijkheden, en dat nemen we er graag bij. Steegmans is een potentiele klassieke renner, en net zoals Thomas Dekker of DeVolder mag hij zich op ‘zijn’ manier voorbereiden. Maar hij mag niet weglopen met de Koninginnerit die het seizoen van meester kan redden (of het begin daarvan kan betekenen toch).

 

4.      het was een onduidelijke sprint, en mogelijks ging de rit naar een ander.

Steegmans en Boonen hadden Zabel en de rest op verschillende meters gereden. Steegmans haalde sterk aan, en iedereen moest uit het wiel. Achteraf hoorde ik eerste Steegmans verklaren dat ‘ik keek naar het wiel achter mij, en dacht dat Tom met hoge velgen reed, en degene langs mij had korte velgen’. Straffe meesterknecht als je de fiets van uw meester niet eens kent. Foei Gert.

 

Dus mijn opinie: het is een absolute schande. Zeker toen ik Steegmans hoorde verklaren ‘hij gaat met toch niet meer inhalen he’, En why not? Steegmans heeft nog niks voor de ploeg gewonnen, nog niks voor de ploeg betekent, nog weinig voor Boonen gedaan – dus met welk recht eigent hij dan de belangrijkste rit van het jaar naar zich toe?

 

Dat gezegd. De Boon komt er wel, hij had maar eerder moeten aanhalen en Steegmans wat minder moeten vertrouwen, en hij heeft groen en dat zal hem ook plezieren. En Boonen heeft een groot sporthart en zeker zogroot menselijk hart. Steegmans niet: dan had hij Boonen wel laten winnen, die daardoor op zijn gemak verder kon, de ploeg kon dragen. Stel u maar eens voor de McEwen 1 plaatsje dichter eindigt – waardoor Boonen de groene trui op 1 punt mist. Nu of in Parijs.

Maar Tom zal de groene trui houden, en waarschijnlijk meebrengen naar Balen.

 

Steegmans is trouwens niet de eerste dit jaar hoor. En ook vorige keer heb ik erover geschreven: Gasparotto die zijn kopman DiLuca aftroefde. Die won daarna de Giro – so end good all good. Hopelijk komt Boonen terug in het groen, dankzij een uiterst sterke Steegmans,

 

De druk ligt nu op Steegmans. Hij kan best ervoor zorgen dat Boonen een rit wint, of groen haalt in Parijs. Maar het zou wel eens kunnen dat hij tegen het einde van de tour een nieuw contract tekent als kopman van een andere ploeg. En dan wil ik zien of het nog altijd ‘de perfect foto’ is.

 

Update: de derde rit vanuit Waregem bracht exact wat ik ervan verwachtte: geen Steegmans in dienst van Boonen (jaja, ik weet dat hij even gevallen is), geen Quickstep in general – en Boonen moederziel alleen die wederom tegen een overmacht fietst. Hij was niet top. Wederom niet. Maar beter dan de rest van zijn helpers. En het is toch om gek van te worden dat de hele Quickstep trein 1 keer (just once) hem op een fantastische manier naar de meet brengt, en dat dan zijn meesterknecht hem opzettelijk klopt.

 

Not done Gert, zelfs al zijt ge van mijn lieflijke Limburg, and that in front of the Belgian VIP’s that have met for the 124th time last year. Gelukkig geven zij weinig om de koers, maar willen ze vooral op de eretribune geweest zijn en aan iedereen hun foto;s laten zien.

 

Update3: vandaag won Huzhovd, en hoorde ik dat er wat ruzie in de ploeg is. Maar ik geloof dat er nu eens degelijk zal worden afgesproken hoe het treintje van de Quicksteppers zal lopen. Het is nu eenmaal zo dat Steegmans een demarrage heeft om ‘u’ tegen te zeggen – en misschien moet men zowel Steeg als Boon uitspelen als kandidaat winnaar. En ik hoop dat zowel de Quicksteppers als de Lotto’ers nog een rit binnenhalen (liefst Boon, Steeg nog eens en Vansummeren in een overgangsrit waarin hij de kans krijgt).

 

bart

09:20 Gepost door bart in digital media | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

reactie Heb hier gisteren een reactie geplaatst op de lasterlijke uitlatingen van meneer becks aan het adres van onze gert.heb nu gemerkt dat alle reacties verwijdert zijn.meneer weet zeker niet hoeveel werk ik daaraan gehad heb.ik kan al niet goed typen en mijn abn is ook al niet te ontcijferen,daarom moet mijn dochter dat eerst allemaal vertalen van het diepenbeeks naar het vlaams.ik hoop tenminste dat hij dit laat staan als hij niet te laf is.

Gepost door: charel steegmans | 12-07-07

Bwah, volgens mij is het enigste dat je Steegmans kan verwijten dat hij ambitieuzer is dan enkel de meesterknecht van Tom te zijn. Het is aan Lefevere om Gert duidelijk te maken wat zijn rol is in het team, en aan Gert zich daaraan te houden. Wielrennen is geen individuele sport meer, en Gert dient zich te schikken in het teambelang. In dit geval: Gert had -zoals in (denk ik) Het Volk- de remmen zo onopvallend mogelijk moeten dichtkniijpen en Tom laten passeren, tenzij hij een andere concurrent meer kans toedichtte om de bloementuil weg te kapen dan Tom.

Gepost door: Franske | 23-07-07

Boonen heeft uiteindelijk toch nog 2 ritten kunnen mee pikken en zelfs de groene trui en 4 overwinningen met de ploeg in totaal chapeau!Ik vind dat Gert dit zeker en vast verdiend ik ben een hele grote suporter van Steggels en zal hem blijven steunen .als ik geen fan van Steggels zou zijn zou ik nog zeggen dat Steegmans dit verdient!
Boonen krijgt vast en zeker nog kansen misschien in de Vuelta.

Laura

Gepost door: Laura | 19-08-07

nog zo een grote mond ? heb je nu nog zo een grote mond ?
steegmans was die dag te sterk voor boonen die toen niet aan de doping durfde zitten zoals het seizoen er voor !!
het bewijs is er nu ... boonen leeft niet voor zijn sport
wel voor drank ... drugs ... en ???

Gepost door: J | 10-06-08

Hoera, 3 maal hoera. Volhouden, volhouden,volhouden is zeker zo mooi als
tomeketomeke wat doe je nu;
Prachtig en fantstisch van onze Gert
DVD van dit jaar zal zeker nog mooier zijn.
Al die zever van Boonen en Gert betekent niets.
Zij weten het best wat en hoe het moet, en hoe het kan in een wedstrijd.
Hou van bijde renners A.U.B. het zijn tocht twee Belgen niet, deze in Prijs is en mer er wezen.
Stof en er mogen er nog komen, geloof me het zit in de lift, knecht of geen knecht, Gert houd woord en brengt Quik Step zeker een mooie rit.
Het gaat goed met Gert, laat hem maar doen;
Staf.
Dooooei.

Gepost door: Staf | 27-07-08

hij is gewoon de beste! het weerd tijd dat Boonen eens op z'n plaats gezet werd! altijd maar Tom is de beste, maar nee Gert is de beste!! Gert loopt tenminste niet altijd in de schijnwerpers, hij is tenminste altijd met z'n vak bezig. en ja, dat weerpt dan ook zijn vruchten af! :)

Gepost door: saar | 03-04-09

De commentaren zijn gesloten.